top of page

Zelf Beef Jerky maken (koksland.nl)

Dit artikel is geschreven door Peter Eemsing van koksland.nl


Zelf beef jerkey maken is niet moeilijk, niet goedkoop, maar wel een heerlijke snack. In Nederland zijn wij een worstenlandje maar in landen als America, Afrika en Zuid-America kan je bij elke benzinepomp of supermarkt wel beef jerkey kopen.


Voor een goede beef jerkey gebruik je vlees wat niet al te vet is, dus een mooie diamanthaas, entrecote of biefstuk. Bij veel aanwezig vet is de kans op bederf groter. Beef jerkey is dan ook niet een goedkope snack om te maken, het is een stuk duurder dan een gemiddeld worstje. Een goede beef jerkey betaal je dik, 70-75 per kilo voor, dus het loont om het zelf te maken. De zakjes uit de winkel zit maar 50-75 gram in. Diamanthaas kost ongeveer 18 euro per kilo en daar maak je ongeveer tussen de 300 en 400 gram jerkey van.


Het geheim van een lekkere beef jerkey maken is eigenlijk de marinade. Er zijn veel recepten met een droge marinade (dry-rub), maar het lekkerste is om hem te marineren en dan te vacumeren en een 24 uur in de koeling te laten liggen. Met de ingrediënten kan je natuurlijk spelen naar je eigen smaak. Bijvoorbeeld met Whiskey, Stroop, zout/zout of een donker biertje.


Je kan hem maken in een oven, heel lang op 75 graden, maar wij hebben deze heerlijke jerkey in de voedseldroger van Wartmann® gemaakt. Dan is hij in een uurtje of 7 – 8 helemaal goed droog en beter eetbaar als uit een oven.


Ingrediënten Beef Jerkey

4 diamanthaasjes

Pittige Sriracha saus, of anders gebruik je een pittige chili saus

Oestersaus


Bereiding

Laat het vlees op kamertemperatuur komen en snij in dunne reepjes, het best is om tegen de spiervezels in te snijden, dan is hij straks makkelijker te eten. Je kan ook met de vezels mee snijden dan kan je hem straks mooi uit elkaar trekken. Het is maar net wat je wil. Gebruik gelijke hoeveelheden oestersaus en Sriracha of chilisaus. Ik heb 4 eetlepels van de oestersaus en 5 eetlepels gebruikt van een pittige Sriracha variant.


Schep het vlees goed rondom in de marinade en zuig vacuum in een zak. Laat minimaal 24 uur rusten in de koeling. Je kan hem ook marineren in een schaaltje, maar vacumeren is beter.

Haal de repen vlees uit de vacuumzak en leg 7-8 uur in je dehydrator op 75 graden. De tijd dat hij er in moet varieert per machine. Mijn referentie is de Wartmann®. Als je in het vlees knijpt moet hij lekker droog aanvoelen. Bewaar in een luchtdichte doos of ziplock zak.


Hartelijk dank aan Peter en Christa van Koksland voor dit recept!


658 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page